05.07.07

Komentar

Objava kretanja indeksa potrošačkih cijena u SAD-u za svibanj (korigiranog za cijene hrane i nafte) ukazala je 2 posto višu razinu u odnosu na svibanj prošle godine te ujedno i najmanju stopu međugodišnjeg rasta od 2004.g., što je uzrokovalo rast cijena državnih obveznica.

Tako je prinos na 2-godišnju obveznicu u proteklom tjednu "spušten" 8bp, na 4,86 posto dok je prinos na 10-godišnju obveznicu pao 10bp, na 5,03 posto.
Bund (njemačko 10-godišnje državno izdanje) je, pod utjecajem izjave guvernera ECB-a o još uvijek niskoj cijeni novca (kamatnih stopa) koja omogućava daljni gospodarski rast eurozone (kao indirektan način sugeriranja nastavka dizanja kratkoročne kamatne stope ECB-a), zabilježio 1bp pada, na 4,57 posto prinosa. Samo u 2. kvartalu ove godine prinosi su na spomenuto dospijeće "skočili" čak 52bp, što se nagativno odrazilo i na hrvatske državne obveznice.

Dionički indeksi u SAD-u nastavljaju svoju pozitivnu seriju rasta pa je tako S&P 500 indeks dodao 0,1 posto, Dow Jones Industrial 0,4 posto dok je Nasdaq Composite ubilježio 0,6 posto tjednog rasta cijene.
Dionički indeksi u Europi također nastavljaju pozitivne trendove pa je tako Dow Jones 600 indeks dodao 0,3 posto. Njemački Dax je porastao za 0,7 posto, francuski CAC 40 za 0,5 posto dok je britanski FTSE 100 dobio 0,6 posto na vrijednosti.
Podizanje kratkoročnih kamatnih stopa na višu razinu još od kolovoza 2005.g. posljedica je velike potražnje za kunama na domaćem novčanom tržištu. Razloge potražnje za kunama možemo tražiti u nadolazećoj turističkoj sezoni, osiguravanju isplate duga umirovljenicima uz nepromijenjenu politiku HNB-a na obrnutim repo-operacijama (plasirano oko HRK 4mlrd uz odbijanje 25% pristiglih ponuda čak i uz višu repo stopu).
Tečaj je ubilježio razinu od 7,30 kuna za euro (najniža u 2007.g.) kao direktna posljedica pomanjkanja kunske likvidnosti u sustavu. Trgovanje obveznicama proteklo je u znaku pripreme tržišta za novu tranšu kunske 17-ice pa je tako korigirana cijena kunskih obveznica.
Dioničko tržište i dalje nastavlja višetjednu korekciju u anticipaciji nove ponude dionica na tržištu ali i zaustavljanja izuzetno snažnog rasta u prvih 4 mjeseca ove godine. Dionica INA-e bila je najlikvidnija s prometom od HRK 23m uz nepromijenjenu razinu cijene.
Izvor: Allianz ZB d.o.o., 05.07.2007.