Newsletter 2023. / studeni 2023. / br. XVX

Abeceda

sigurnosti

Važno je na vrijeme razmišljati o mirovini, napraviti plan i na kraju uživati u plodovima svoga rada. AZ fondovi su tu da Vam pomognu u ostvarenju toga plana...

Uvodnik predsjednika Uprave

Kristijan Buk,

predsjednik Uprave

AZ d.o.o. društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima

Poštovani,

u ovogodišnjem glasilu za članove već tradicionalno analiziramo kretanja na tržištima i ostvarene rezultate ulaganja, predstavljamo očekivanja za narednu godinu i upoznajemo Vas s novostima u poslovanju AZ mirovinskih fondova.

AZ obvezni i AZ dobrovoljni mirovinski fondovi su, svaki u svom segmentu, i nadalje vodeći fondovi po broju članova i imovini pod upravljanjem, a Allianz ZB d.o.o. društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima sada upravlja imovinom od preko 7,7 milijardi eura. U AZ obveznim mirovinskim fondovima je više od 728 500 članova, a u AZ dobrovoljnim mirovinskim fondovima za svoju mirovinu iz III. stupa štedi preko 176 000 članova. Također, preko 10 000 naših članova uživa u svojoj mirovini iz III. stupa.

Posljednje tri godine bile su obilježene iznimnom neizvjesnošću i povećanim rizicima. Pandemija, sukob u Ukrajini te recentna eskalacija sukoba na Bliskom istoku, događanja su koja su ostavila negativne posljedice na financijska tržišta pa su i očekivanja za 2023. bila iznimno oprezna.

Ipak, uz svoj tradicionalno konzervativniji pristup ulaganjima, usmjeren na kvalitetne domaće i strane kompanije, uz aktivan pristup obvezničkom dijelu portfelja, AZ je usprkos velikim rizicima na svjetskim financijskim tržištima ostvario dobre prinose za svoje članove. U prvih deset mjeseci 2023. godine prinos u AZ Profitu iznosio je 7,15 posto, a u AZ Benefitu 1,77 posto. Prosječni godišnji prinosi od osnivanja fondova pa zaključno s listopadom ove godine iznosili su 5,48 posto u AZ Profitu i 4,92 posto u AZ Benefitu, što predstavlja najviše usporedive prinose na tržištu otvorene dobrovoljne mirovinske štednje.

Uza sve dosadašnje kanale informiranja i praćenja stanja na osobnim računima, a u skladu s trendovima u digitalnom svijetu, na raspolaganju Vam je m-AZfond mobilna aplikacija koja uz mnogobrojne informacije sadržava i personalizirani kalkulator ušteđenog iznosa koji Vam može pomoći u planiranju krajnjeg ušteđenog iznosa za mirovinu. Pozivamo Vas da je koristite i pratite, kako svoje stanje na osobnim računima, tako i novosti iz AZ mirovinskih fondova.

U suradnji s Robertom Knjazom snimljeno je pet epizoda edukativnog serijala Mala škola za veće mirovine koji možete pogledati na našim mrežnim stranicama. Vjerujemo da ćete naći odgovore i na neka vlastita pitanja i usput se dobro zabaviti.

Kao što znate, od 1. siječnja 2023. godine uveden je euro kao službena valuta u RH, a Vaši osobni računi dvojni prikaz vrijednosti zadržavaju do kraja 2023. godine.

Zahvaljujemo Vam na povjerenju i ističemo kako smo Vam uvijek na raspolaganju za pitanja ili dodatne informacije.

Tržišta i fondovi

PROČITAJTE VIŠE
PROČITAJTE VIŠE
PROČITAJTE VIŠE

Pogodnosti dobrovoljne mirovinske štednje