Vrijedi pročitati

objavljeno prije 2 godine

AZ I NJEGOVI ZAPOSLENICI DALI PODRŠKU EUROPSKOM KLIMATSKOM PAKTU

29.06.2021

Danas je u Hrvatskoj i cijeloj Europskoj uniji predstavljen Europski klimatski pakt, a AZ mirovinski fondovi prepoznali su tu inicijativu i odlučili dati svoju podršku pozivajući sve svoje zaposlenike da odaberu aktivnost kojom mogu pridonijeti borbi protiv klimatskih promjena. Svaki pojedinac to može učiniti na platformi Count us in odabirući između 16 različitih obećanja i tako unošenjem promjene u svoju svakodnevicu pridonijeti očuvanju naše klime.

Ova platforma dio je kampanje Europske komisije (DG Clima) koja se provodi u svih 27 država članica EU-a s ciljem osvještavanja javnosti o globalnoj klimatskoj krizi i poticanja na zajedničko djelovanje kako bismo osigurali bolju budućnost našeg planeta. To možemo učiniti donošenjem male, održive odluke ili velikim, ambicioznim projektima koji imaju utjecaj na naše svakodnevne živote i svijet – od načina proizvodnje, konzumiranja hrane, kretanja, grijanja ili hlađenja naših domova, do načina na koji radimo i živimo zajedno. Pakt ujedinjuje sva dana obećanja kako bi ukazao na činjenicu da svi možemo utjecati na situaciju na našem planetu, i to kombiniranjem niza manjih aktivnosti i djelovanja.

Sve to predstavljeno je u utorak, 29. lipnja 2021. na virtualnom događanju u sklopu kojeg je održan i panel Europski klimatski pakt: Moj svijet, moj doprinos, naš planet na kojem se razgovaralo o tome što činimo sada, ali i što politika, društvo te svatko od nas kao pojedinac može napraviti da bismo smanjili ugljični otisak i pridonijeli očuvanju jedinog planeta koji imamo.

Nacionalnom događanju prethodilo je centralno online događanje u Bruxellesu emitirano u 27 država članica EU-a koje je predvodio izvršni potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, a okupilo je donositelje odluka, stručnjake za javne politike, organizacije civilnog društva, javne institucije, udruge mladih i druge dionike. Razgovaralo se o snazi djelovanja protiv klimatskih promjena na razini pojedinaca, organizacija i Europske unije.