Za poslodavce

Poslodavac može uplaćivati u otvoreni dobrovoljni mirovinski fond svojim zaposlenicima ili uz dogovor s Društvom osnovati zatvoreni fond sa posebnim uvjetima za svoje zaposlenike.

 

Uplate od strane poslodavca na osobne račune svojih zaposlenih u dobrovoljnu mirovinsku štednju u iznosu od 500 kuna mjesečno, odnosno 6.000 kuna godišnje predstavljaju neoporezivi izdatak i ulaze u troškove poslovanja. Poslodavac može odlučiti da li želi uplaćivati u jedan od dva AZ otvorena fonda, AZ Profit i AZ Benefit ili uz dogovor s Društvom osnovati zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond s posebnim uvjetima za svoje zaposlenike.

 

Prednost uplate u dobrovoljnu mirovinsku štednju, osim korištenja porezne olakšice je i mogućnost povećanja plaće zaposleniku bez promjene ugovora o radu ili kao način isplate bonusa, stimulacije, nagrade svim zaposlenicima ili samo odabranim.

 

Svaki zaposlenik kojem se namjerava uplaćivati u dobrovoljnu mirovinsku štednju, prethodno mora osobno ispuniti i potpisati Ponudu o dobrovoljnoj mirovinskoj štednji u bilo kojoj od poslovnica Zagrebačke banke ili Allianz osiguranja. Sredstva na osobnom računu zaposlenika sastoje se od osobnih uplata, uplata poslodavca, prinosa fonda i državnih poticajnih sredstava, a prilikom ostvarenja prava na isplatu mirovine (najranije s navršenih 50 godina života), obračunava se porez od 12% uz pripadajući prirez prema mjestu prebivališta, ali isključivo na neoporezive uplate poslodavca.

 

Poreznu olakšicu mogu koristiti obrtnici, samozaposleni i vlasnici obiteljske male ili velike tvrtke.

 

Kalkulator za poslodavce