Reformirani sustav mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj zasniva se na tri stupa.

Za razliku od prvog i drugog stupa gdje današnji zaposleni izdvajaju za mirovine današnjih umirovljenika, odnosno štede u drugom stupu za svoju mirovinu iz drugog stupa, treći stup predstavlja potpuno nezavisnu dodatnu štednju za mirovinu. Treći stup ili dobrovoljna mirovinska štednja namijenjena je svima onima koji žele na vrijeme i uz dodatne poticaje štedjeti za svoju buduću mirovinu. Štednja u dobrovoljnim mirovinskim fondovima poticana je od strane države, a postoji i dodatni porezni poticaj za poslodavce koji uplaćuju dobrovoljnu mirovinsku štednju za svoje zaposlenike. Nema ni dobnog niti bilo kojeg drugog ograničenja za članstvo u dobrovoljnim mirovinskim fondovima, a s obzirom na karakteristike proizvoda sa štednjom je preporučljivo početi što ranije jer i manji iznosi kroz duži period mogu značajno doprinijeti kvaliteti buduće kombinirane mirovine iz sva tri stupa.

Tri pogodnosti koje nudi dobrovoljna mirovinska štednja?

Jedini financijski proizvod u Hrvatskoj, koji obuhvaća državna poticajna sredstva porezne olakšice za poslodavce i prinos fonda.

Želite se učlaniti?

uclanjenje

Za poslodavce

Uz poreznu olakšicu, uplata u od 804 eura godišnje u III. stup, za poslodavca predstavlja ukupni trošak od 804 eura.

saznajte više

Za zaposlenike

Zaposlenik na uplaćenih 796,34 eura ostvaruje pravo na državni poticaj u maksimalnom iznosu od 99,54 eura i mogući prinos fonda.

saznajte više

Allianz Optimum

Pobrinite se za svoje najdraže i pritom uštedite za zlatne godine.

Što je Allianz Optimum?

Idealan financijski paket koji se sastoji od Allianz Riziko osiguranja života i dobrovoljne mirovinske štednje u AZ dobrovoljnim mirovinskim fondovima.

saznajte više

Faq

često postavljana pitanja

Koliki je optimalni iznos uplate doprinosa da bi dugoročna štednja bila najisplativija?

Optimalan iznos uplaćenih doprinosa je 663,61 eura godišnje. Ovom uplatom ostvarujete pravo na maksimalna državna poticajna sredstva u iznosu od 99,54 eura godišnje. Dakako, budući da su državna poticajna sredstva definirana kao 15% od osobnih uplata doprinosa, DPS ostvarujete i na niže uplate.

Može li netko treći uplaćivati sredstva na moj račun u AZ dobrovoljnom mirovinskom fondu?

U ime člana AZ dobrovoljnog mirovinskog fonda sredstva na račun fonda mogu uplaćivati i treće osobe: roditelji, skrbnici, poslodavci, sindikati, udruge samostalnih djelatnosti ili bilo koja druga osoba za člana fonda.

Kako ostvarujem poreznu olakšicu kao poslodavac?

Ako ste obrtnik, samozaposlen ili vlasnik obiteljske male ili veće tvrtke na uplate za sebe i svoje zaposlenike u dobrovoljnu mirovinsku štednju nećete morati plaćati dodatni porez i doprinose do iznosa od 67 eura mjesečno ili 804 eura godišnje. Uplate poslodavaca predstavljaju neoporezivi izdatak i ulaze u troškove poslovanja. Uplate poslodavca u III. stup ne smatraju se plaćom do 804 eura godišnje, a poslodavcu će one biti porezno priznati izdatak, odnosno rashod. Isti je porezni tretman ovih uplata i za poreznog obveznika koji obavlja samostalnu djelatnost (umjetnici, obrtnici i sl.), ako uplaćuje dobrovoljnu mirovinsku štednju za svoje radnike ili sebe osobno.

Plaća li se prilikom isplate mirovine iz III. stupa porez?

Primici po osnovi dobrovoljne mirovinske štednje za koje je porezni obveznik u razdoblju štednje koristio osobnu poreznu olakšicu ili mu je poslodavac uplaćivao dobrovoljnu mirovinsku štednju kao neoporezivi primitak (do 804 eura godišnje) – neće se oporezivati od 1.1. 2019. godine.

Je li moguće biti članom više dobrovoljnih mirovinskih fondova?

Da, može se biti članom više dobrovoljnih mirovinskih fondova istodobno, s time da se državna poticajna sredstva mogu ostvariti samo u jednom dobrovoljnom mirovinskom fondu.

Što ako se prestane s uplatama u Fond?

Ako se više ne uplaćuje u fond ili su uplate neredovite, članstvo u fondu je i dalje aktivno. Na dotad uplaćena sredstva i dalje se ostvaruje prinos.

media & press

Godine Prolaze

Poznata hrvatska kazališna, filmska i televizijska glumica Bojana Gregorić Vejzović svjesna je da se za dobar život u trećoj dobi mora sama pobrinuti te je odabrala dobrovoljnu mirovinsku štednju kako bi si osigurala bolju mirovinu i mirnu budućnost.

saznajte više

Bojana Gregorić Vejzović