Za Članove

objavljeno prije 9 godina

AZ obvezni mirovinski fond u 2014. godini ostvario prinos od 11,37%

19.01.2015

Preliminarni i nerevidirani rezultati koji će svoju konačnu potvrdu dobiti u financijskim izvješćima krajem ožujka 2015. godine, pokazuju da je investicijski tim AZ obveznog mirovinskog fonda kategorije B, u protekloj godini svojim članovima zaradio 2,6 milijardi kuna. To znači da je zarada za prosječnog člana AZ fonda kategorije B iznosila – 4300 kuna.

Komentirajući godinu koja je iza nas i iznimno dobre investicijske rezultate, Davor Doko, član Uprave AZ obveznog mirovinskog fonda rekao je;
“Najveći doprinos prošlogodišnjem izvrsnom prinosu dale su hrvatske državne obveznice, osobito one dužeg dospijeća, denominirane u dolarima. Visokom prinosu dodatno su kontribuirale strane dionice, osobito one iz farmaceutskog sektora kojih imamo najviše u stranom dioničkom portfelju.”

Dinko Novoselec, predsjednik Uprave AZ obveznog mirovinskog fonda, dodao je da iako u AZ fondovima ne stavljaju preveliki naglasak na godišnje prinose, imajući stalno na umu da je investiranje za mirovine maraton, a ne utrka na kratke staze, ipak i jednogodišnji odlični prinosi pokazuju da konzistentna investicijska politika daje rezultate, te rekao;
“Na početku mirovinske reforme, optimistične su prognoze govorile o očekivanim prinosima obveznih mirovinskih fondova od 2% iznad stope inflacije. Nakon 12 godina rada AZ fond svojim je članovima ostvario prosječni godišnji prinos od 6,05% ili 3,63% iznad prosječne godišnje inflacije. Uzevši u obzir činjenicu da smo u ovom razdoblju kako globalno tako i na hrvatskom tržištu kapitala bili pogođeni najvećom ekonomskom krizom, koja je na svom vrhuncu i više nego prepolovila vrijednosti burzovnih indeksa diljem svijeta – ostvareni rezultat je zaista iznad svih očekivanja.”

Komentirajući očekivanja za ubuduće, Dinko Novoselec smatra kako se ovakvi izuzetni prinosi ne mogu očekivati svake godine. Dodao je kako u AZ fondu smatraju da ćemo se u uvjetima povijesno niskih baznih kamatnih stopa, rekordnih razina dioničkih indeksa na razvijenim tržištima i početka ciklusa podizanja kamatnih stopa od strane američkog FED-a – morati priviknuti na nešto niže razine prinosa u sljedećih nekoliko godina.
Uprava AZ fonda ponovila je da dugoročna investicijska strategija AZ obveznih mirovinskih fondova koja na prvo mjesto stavlja sigurnost imovine članova i ostvarivanje optimalnih prinosa, ostaje nepromijenjena.

Međutim, novi Zakon o obveznim mirovinskim fondovima koji je stupio na snagu prošle godine donosi promjene koje će tek u narednom razdoblju doći do punog izražaja.

Uvedene su nove kategorije obveznih mirovinskih fondova , te su u ljeto prošle godine počeli s radom AZ obvezni mirovinski fondovi kategorije A, B i C.
“Sada, umjesto jednog, upravljamo imovinom tri fonda sa tri različita portfelja. Na taj način moći ćemo primjerenije odgovoriti na različita očekivanja i potrebe svih članova vezano uz horizont štednje, spremnost na rizik i očekivane prinose.” zaključili su u AZ fondu.