Za Članove

objavljeno prije 9 godina

AZ obvezni mirovinski fond udvostručio vrijednost obračunske jedinice

03.07.2014

Vrijednost obračunske jedinice AZ obveznog mirovinskog fonda za dan 9. lipnja 2014. godine, po prvi je puta premašila vrijednost od 200 kuna i iznosila 200,2743 kune.To znači da kuna uplaćena u AZ fond na početku rada fonda – danas vrijedi dvije. Prosječni godišnji prinos od osnivanja Fonda do 9. lipnja 2014. iznosi 5,90%.

Komentirajući vrijednost obračunske jedinice AZ fonda koja je po prvi puta prešla vrijednost od 200 kuna, Dinko Novoselec, predsjednik Uprave, osvrnuo se na proteklo razdoblje;
“U ovih dvanaest godina od početka rada Fonda prošli smo zaista sve faze gospodarskog ciklusa. Od povoljnih globalnih kretanja i procvata tržišta kapitala u RH i svijetu, do globalne krize na financijskim tržištima – suočavali smo se s mnoštvom izazova koje je pred nas stavljalo upravljanje imovinom naših članova. Kroz čitavo to razdoblje vodili smo se našom investicijskom strategijom u kojoj je na prvom mjestu sigurnost imovine naših članova i ostvarivanje optimalnih prinosa.”

“Konzistentna i dobro promišljena investicijska strategija koju provodimo u AZ fondu pokazala je najbolje rezultate upravo u najtežim okolnostima s kojima smo se suočavali, dodao je Davor Doko, član Uprave AZ obveznog mirovinskog fonda.

Ukupna imovina AZ obveznog mirovinskog fonda na dan 9. lipnja 2014. iznosila je 25,46 milijardi kuna, od čega se 18,25 milijardi kuna odnosi na neto doprinose članova, što znači da je AZ fond od osnivanja Fonda do 9. lipnja 2014. godine svojim članovima zaradio 7,21 milijardu kuna.

U zaključnom dijelu, Uprava AZ obveznog mirovinskog fonda osvrnula i na nova zakonska rješenja kako u području limita ulaganja, tako i na uvođenje potportfelja koji pred investicijski tim AZ-a postavljaju nove izazove kojima se vesele.Tako će umjesto jednog, upravljati imovinom tri fonda sa tri različita portfelja. Na taj način moći će primjerenije odgovoriti na različita očekivanja i potrebe svih članova vezano uz horizont štednje, spremnost na rizik i očekivane prinose.