Novosti iz AZ-a

objavljeno prije 9 godina

AZ obvezni mirovinski fondovi uložili 178 milijuna kuna u dokapitalizaciju Podravke i Luke Rijeka

08.06.2015

Kroz procese dokapitalizacije, AZ obvezni mirovinski fondovi postali vlasnici 15% Luke Rijeka i povećali vlasništvo u Podravci na 12%

 

U posljednja dva tjedna dvije su hrvatske tvrtke dovršile proces dokapitalizacije s ciljem jačanja i širenja poslovanja, a AZ obvezni mirovinski fondovi značajnim su sredstvima sudjelovali u oba projekta.Izuzetno nam je zadovoljstvo, nakon završetka procesa dokapitalizacije Podravke u kojoj smo ojačali naš vlasnički udio te dokapitalizacije Luke Rijeka u kojoj smo postali značajni vlasnik, potvrditi da su ovo projekti kakve smo imali na umu kada smo tražili zakonske izmjene koje su se odnosile na povećanje limita ulaganja u pojedinu tvrtku,  rekao je Dinko Novoselec, predsjednik Uprave AZ mirovinskih fondova i dodao kako se nada da će uskoro moći prokomentirati i neke druge slične projekte. U nastavku je jos jednom ponovio da bez zakonskih promjena koje su povećale limit za ulaganja sa dotadašnjih 10 na sadašnjih 20% udjela u pojedinoj kompaniji, ove investicije ne bi bile moguće u ovom opsegu. Pomno smo, kao i kod svake druge potencijalne investicije, napravili detaljne analize poslovanja tvrtki i cijene dionica, izradili dodatnu dokumentaciju koju za ovakve vrste investicija zahtijeva regulacija i donijeli odluku o ulaganju sredstava članova AZ obveznih mirovinskih fondova, pojasnio je Davor Doko, član Uprave AZ -a, te dodao kako će investicijski tim AZ-a i u buduće ulaziti u projekte koji predstavljaju optimalno ulaganje za članove AZ obveznih mirovinskih fondova s jedne strane i ulaganje u hrvatsko gospodarstvo, s druge strane. U AZ-u su nam pojasnili kako su ova dva projekta ulaganja, pratili i dodatni zahtjevi koje za takva ulaganja propisuje novi zakon. Zakon o obveznim mirovinskim fondovima koji donosi mogućnost ulaganja do 20% u pojedinu kompaniju, donosi i nove obveze za mirovinske fondove koji odluče iskoristiti ovu mogućnost. U cilju što više razine sigurnosti ulaganja sredstava članova obveznih mirovinskih fondova i transparentnosti poslovanja, za investicije koje prelaze 10% udjela u pojedinu kompaniju, mirovinski fondovi moraju izraditi dokumente koji jasno definiraju strategiju i ciljeve ulaganja, te precizna pravila korporativnog upravljanja i metodologiju prepoznavanja, upravljanja i praćenja potencijalnog identificiranog sukoba interesa u vrijeme ulaganja. Navedene dokumente te osnovne informacije o ulaganju objavljuju se na internet stranicama mirovinskih fondova. Na taj način članovi obveznih mirovinskih fondova uz dosadašnja izvješća o ulaganju, dobivaju detaljnjiji uvid u ovu kategoriju ulaganja njihovih sredstava.

 

Ulaganje u Podravku d.d.

U procesu povećanja temeljnog kapitala , Allianz ZB d.o.o. drustvo za upravljanje obveznim mirovinskim fondom za račun AZ obveznog mirovinskog fonda kategorije A i za račun  AZ obveznog mirovinskog fonda kategorije B steklo je 322.524 redovnih dionica izdavatelja Podravka d.d. Nakon provedenog postupka udio AZ obveznih mirovinskih fondova u izdavatelju Podravka d.d. iznosi 12,00% odnosno 854.357 dionica.

 

Ulaganje u Luku Rijeka d.d.

Allianz ZB d.o.o. društvo za upravljanje obveznim mirovinskim fondom za svoje je obvezne mirovinske fondove kategorije A i B, steklo 2.030.000 redovnih dionica izdavatelja Luka Rijeka d.d.
Prije provedenog postupka ulaganja AZ obvezni mirovinski fondovi nisu imali dionice izdavatelja Luka Rijeka d.d., a nakon provedenog postupka, njihov udio iznosi 15,06 %.