Za Članove

objavljeno prije 7 godina

Obvezni mirovinski fondovi u 2016. godini svojim su članovima zaradili preko 5 milijardi kuna

02.02.2017

ZAGREB, 01. veljače, 2017. Na današnjoj konferenciji za medije Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava predstavila je rezultate rada obveznih mirovinskih fondova za 2016. godinu – petnaestu godinu rada obveznih mirovinskih fondova u Republici Hrvatskoj.

Nakon petnaest godina rada prosječan godišnji prinos od osnivanja pa zaključno s krajem 2016. svih obveznih mirovinskih fondova kategorije B iznosio je 5,95%, dok je prosječni godišnji prinos fondova kategorije A i C koji su započeli s radom u 2014. godini iznosio 10,86% za kategoriju A i 7,29% za kategoriju C. Ovakvim investicijskim rezultatima imovina na osobnim računima članova obveznih mirovinskih fondova svih kategorija uvećana je za preko 30 milijardi kuna. Prosječno stanje na osobnom računu člana Fonda koji je u fondu od 2002. godine iznosi preko 130 tisuća kuna.

2016. godina još je jedna u nizu uspješnih godina za obvezne mirovinske fondove s vrlo visokim prinosima, od 6,94% u fondovima kategorije B, 7,43% u kategoriji C pa do dvoznamenkastog prinosa od 11,80% u fondovima kategorije A.
Predstavljajući rezultate rada u protekloj godini iz mirovinskih fondova naglašavaju da je za njima još jedna godina s prinosima znatno iznad dugoročnih očekivanja i projekcija, osobito uzimajući u obzir da se nalazimo u okružju niske inflacije i kamatnih stopa.

U prošloj godini obvezni mirovinski fondovi povećali su udio imovine uložen u domaće dioničko tržište. Tako su povećani udjeli u Arenaturistu, Adris grupi, Atlantic Grupi, HT-u, Končar Grupi, Podravci, sudjelovalo se u privatizaciji Imperiala Rab i dokapitalizacijama HTP Korčule , Ilirije i Zagrebačke burze.