Novosti iz AZ-a

objavljeno prije 2 godine

VALAMAR I AZ MIROVINSKI FONDOVI NASTAVLJAJU S ULAGANJEM U HRVATSKI TURIZAM

30.07.2021

AZ mirovinski fondovi i Valamar Riviera dogovorili su nastavak strateških ulaganja u turizam Hrvatske kroz drugu fazu dokapitalizacije Imperial Riviere u vrijednosti od 689 milijuna kuna koja će se realizirati nakon odobrenja Glavne skupštine Imperial Riviere sazvane za 10. rujna 2021.

Nakon što su u 2019. godini AZ mirovinski fondovi i Valamar Riviera uspješno realizirali pripajanje tvrtke Hoteli Makarska i prvu fazu dokapitalizacije Imperial Riviere te ostvarili ulaganja u rekonstrukciju hotela Parentino u Poreču, hotela Meteor u Makarskoj te premium kampinga Padova na Rabu, novo povećanje kapitala namijenjeno je ubrzanju razvoja turističkog portfelja u Makarskoj, Rabu i Dubrovniku gdje Imperial i Valamar pripremaju projekte rekonstrukcije dvaju postojećih hotela te izgradnju dva nova hotela visoke kategorije na području Babina kuka.

Nakon provedbe postupka povećanja temeljnog kapitala sukladno relevantnim propisima, Valamar će biti imatelj 46,27% a AZ mirovinski fondovi imatelji 48,85% dionica Imperiala.

„Druga faza povećanja kapitala Valamara i AZ mirovinskih fondova u Imperialu logičan je nastavak dosadašnje uspješne suradnje i inicijalnog plana ulaganja u turizam Hrvatske. Vjerujemo u brzi oporavak odmorišnog turizma Hrvatske od krize. Ovo vrijeme treba iskoristiti za pripremu investicija kako bi se ubrzala realizacija ulaganja kada se za to steknu uvjeti u cilju što brže normalizacije i povratka u razvojnu fazu poslovanja“, rekao je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere.

 

Kristijan Buk, predsjednik Uprave Allianz ZB društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima naglasio je kako Imperial Riviera, uz raznoliku ponudu sadržaja i kapaciteta i to u destinacijama od sjevera pa do krajnjeg juga naše obale, obuhvaća široko tržište, a ovom dodatnom investicijom  ta će se ponuda i dodatno diversificirati. „Nastavak suradnje s Valamarom i ovo dodatno ulaganje, predstavlja stratešku odrednicu AZ mirovinskih fondova koji aktivno traže prilike ulaganja u hrvatsko gospodarstvo i projekte koji zadovoljavaju visoke standarde korporativnog upravljanja te dugoročno donose dobre povrate za članove fondova pod upravljanjem društva.“

Dodatne informacije o Valamar Rivieri, AZ Mirovinskim fondovima i Imperial Rivieri

Valamar Riviera je vodeća hrvatska turistička kompanija koja upravlja hotelima, ljetovalištima i kamping ljetovalištima u poznatim turističkim destinacijama – u Istri, na otocima Krku, Rabu i Hvaru, Makarskoj i Dubrovniku te u Obertauernu u Austriji. Valamar je lider u inovativnom upravljanju odmorišnim turizmom i partner destinacijama koji kroz odgovorno i održivo turističko poslovanje stvara novu vrijednost za goste, djelatnike, dioničare i lokalnu zajednicu.

AZ mirovinski fondovi najveći su institucionalni investitor u Republici Hrvatskoj. S ukupnom imovinom pod upravljanjem, koja je premašila 51 milijardu kuna, AZ mirovinski fondovi predstavljaju relevantne investitore i u europskim okvirima. U AZ obveznim mirovinskim fondovima trenutno za mirovinu štedi preko 690 000 zaposlenika, a u AZ dobrovoljnim mirovinskim fondovima preko 160 000 građana.

Imperial Riviera jedna je od pet vodećih turističkih kompanija u Hrvatskoj s portfeljem u destinacijama otok Rab, Poreč i Makarska, a ovom dokapitalizacijom širi se i na Dubrovnik. Valamar je od 2016. godine zadužen za upravljanje turističkim poslovanjem cjelokupnog turističkog portfelja Imperial Riviere d.d..